In de zomer van 2023 kreeg ik de vraag of ik een soloalbum voor Zjuul Krapuul wilde opnemen. Het was nog niet zo lang geleden dat Zjuul de onbetwiste frontman van de Nederlandstalige cultgroep 'Katastroof' was. Maar nu gaat hij dus alleen verder. Met vijftig jaar ervaring op de planken, heb je met Zjuul niet zomaar de eerste de beste in huis. En al zeker geen onbeschreven blad. Ik leer Zjuul kennen als een tekst & liedjeskanon die op volkse wijze zingend preekt waar hij voor staat. . Hij wil een solo-album maken en dat moet uitkomen in januari. Elke week wil hij één nummer opnemen. Hij zal de teksten en de muziek schrijven, de zang en backing vocals voorzien en solo-instrumenten inspelen zoals banjo, mandoline en nog veel meer. Ik mag alles opnemen, arrangementen maken, instrumenten inspelen en af en toe een backing vocal verzorgen. Werk aan de winkel dus...
Aanvankelijk maken we opnames van enkele klassiekers, zoals de nieuwe versie van 'Zuipe' (ooit dé nummer 1 hit van Katastroof, door Zjuul geschreven). Maar al gauw verkent Zjuul nieuwe horizonten. Hij vertelt 'bevrijd te zijn' door het feit dat hij nu helemaal zijn eigen ding kan doen, zonder nog te moeten rekening houden met het oeuvre van Katastroof. Er wordt in sneltempo nummers geschreven, de muze is immers terug, en liedjes zoals 'Zeeland', 'Schuldig', 'Polletiek' en 'Al-tijd' zien het daglicht. Rechttoe rechtaan nummers met een rockachtige bodem en weldoordachte, Antwerps klinkende teksten. Maar ook breekbare akoestische nummers zoals 'Onder vrienden' zullen niet ontbreken op de plaat. Wat voor mij opvalt is dat de teksten van Zjuul veel vertellen over zijn rijke leven. Rijk, in de zin van veel te mogen hebben meegemaakt, waar hij ook dankbaar voor is. Maar hij zingt ook frustraties van zich af. Die zijn er genoeg voor iemand die met de naam Krapuul door het leven gaat. Hij zingt over hoe mensen hem verkeerd begrijpen. Over hoe hij van Zeeland houdt en van 'mijn hondje'. Pure eenvoud waar je toch verschillende lagen van diepgang in ontdekt als je begint te luisteren.
Dat Zjuul nog steeds een liefde heeft voor instrumenten is mij ook duidelijk geworden. Elke opname vertelt hij over een instrument dat hij thuis nog heeft liggen. Mandolines, gitaarbanjo's en elektrische of klassieke gitaren passeren de revue en zijn opgenomen in het album. Zoveel klanken verwerken in het album kan ook tellen qua symboliek. Er wordt ook gewerkt met uitgebreide geprogrammeerde instrumenten zoals strijkers, drums, basgitaren, koren, kerkorgels, klokken en nog veel, veel meer. Dit maakt de muziek van Zjuul des te rijker en het geeft een volwaardige muzikale stem aan de boodschap die hij in zijn teksten wil meegeven.
Alles is eerlijk en echt bij Zjuul. Samenwerken met Zjuul is dan ook een creatieve no-nonsense bezigheid waar ik telkens meer en meer naar begin uit te kijken. "Luctor et Emergo" komt uit in januari 2024.